Gå till innehåll

Dirigent Bengt Eklund

Engelbrekts kammarkör leds sedan 2004 av Bengt Eklund, organist i Engelbrekts församling. Bengt tog organistexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1994 där han bland annat studerade för professorerna Anders Eby, Eric Ericson och Dan-Olof Stenlund. Därefter tjänstgjorde Bengt som organist i Solna, Råsunda, Sundbyberg och Täby församlingar innan han 2004 tillträdde i Engelbrekts församling. Sedan 1996 är Bengt medlem som professionell ensemblesångare i Radiokören.

Bengt Eklund är född 1963.

Några frågor till Bengt
Vilken är den bästa stunden med kören under året? "Om jag måste välja ett tillfälle blir det när allt är färdigrepeterat och jag får slå igång inledningskören i Bachs Matteuspassion på skärtorsdagen varje år. Det är också ett av de verk som jag tror har satt sig djupast hos mig, tillsammans med Bachs h-mollmässa. Verdis Requiem är också en stor upplevelse."

Om du får sätta ihop en körkonsert efter helt egna önskemål och tid på året, vad skulle du då välja?  "För kör a capella är ett drömstycke Figure Humaine av Poulenc. Inte minst det avslutande stycket Liberté. Det är ett helt fantastiskt stycke musik med ett viktigt budskap. Men det är en rejäl musikalisk utmaning, ett svårt verk, både för kör och dirigent.  Ett annat drömstycke är Monteverdis Mariavesper."